فهرست مطالب:    

-         مقدمه

-         روي چيست؟

-         چه  فرآيندي براي روي پيش مي آيد، هنگامي كه وارد محيط مي شود؟

-         چگونه ممكن است در معرض مواجهه با روي باشيم؟

-         چگونه روي بر سلامتي ما تاثير مي گذارد؟

-         نحوه ارتباط روي با عوامل سرطانزا چگونه است؟

-         روي چگونه بر سلامتي كودكان اثر مي گذارد؟

-         چگونه خانواده ها مي توانند ريسك  مواجهه با روي را كاهش دهند؟

-         آيا آزمايش پزشكي كه نشان دهنده تماس با روي باشد، وجود دارد؟

-         آيا سازمان هاي دولتي قوانيني براي حفاظت از سلامتي انسان دارند؟

-         منابعي جهت كسب اطلاعات بيشتر

 

 

 

 

 

مقدمه :

روي يكي از عناصراصلي در پوسته زمين است. روي در هوا، خاك، وآب و در همه مواد غذايي وجود دارد. رنگ فلز روي خالص سفيد مايل به آبي است.

روي مصارف تجاري زيادي دارد، ازقبيل :پوشش مانع زنگ زدگي در باتريهاي خشك، فلز تركيبي با برنج وبرنز جهت افزايش عيار فلزات.

تركيب روي با عناصر ديگر، تركيبات روي را تشكيل مي دهد. تركيبات روي ا ز قبيل : كلريد روي، اكسيد روي ، سولفات روي و سولفيد روي در محل زباله هاي خطرناك وجود دارند. تركيبات روي به طور گسترده در صنعت براي مشاغل : نقاشي،‌لاستيك سازي، رنگ كاري و روغن كاري استفاده مي شوند.

-چه فرآيندي براي روي پيش مي آيد هنگامي كه وارد محيط مي شود؟

  • مقداري از روي از طريق فرآيندهاي طبيعي وارد محيط مي شود. اما بيشترين مقدار آن از طريق فعاليت هاي انسان  مثل: معدن كاري ،‌سوخت هاي فسيلي و سوزاندن زباله ها وارد محيط مي شود.
  • روي به خاك، رسوبات و ذرات گردوغبار هوا متصل مي شود.
  • بارش باران و برف، ذرات گرد و غبار روي را درهوا جابجا مي كنند.
  • متناسب با نوع خاك، بعضي ازتركيبات روي  وارد آب هاي زير زميني شده و از طريق آن داخل درياچه ها،‌ آب جاري و رود خانه ها مي شوند.
  • بيشترين مقدار روي در سطح خاك باقي مي ماند و در آب حل نمي شود.
  • روي در ماهي و تركيب بدن موجودات زنده ديگر وجود دارد،‌اما در ساختار گياهان وجود ندارد.

-         چگونه ممكن است در معرض تماس با روي باشيم؟

  • مقادير كمي از روي در غذا و آب آشاميدني شما وجود دارد.
  • نوشيدن آب آلوده يا آشاميدني هايي كه در ظرف فلزي ذخيره شده اند يا در مسيري جريان دارند كه با پوشش روي گالوانيزه شده اند.
  • خوردن مقادر زيادي از فرآورده هاي غذايي  كه محتوي روي هستند.
  • كاركردن در اين مشاغل: رنگ كاري، مكانيكي ، معدن كاري، تصفيه فلزات و جوشكاري، ساخت مصنوعات برنجي، برنز يا ديگر تركيبات روي، گالوانيزه فلزات و ساخت قطعات ماشين ها، مشمع و پارچه مشمعمي، باتريها، بعضي از انواع شيشه، سراميك و رنگ.

-         چگونه روي بر سلامتي ما تاثير مي گذارد؟

روي يكي از عناصر ضروري در وعده غذايي ماست. مقادير خيلي كم روي مي تواند موجب مشكل شود، اما مقادير زياد روي مضر است.

عموماَ اثرات زيان آور روي از سطوح 15-10 برابر بيشتر از مقادير مورد نياز براي سلامتي، شروع مي شود.

اگر روي از طريق دهان و در مقادير كم وارد بدن شود موچب گرفتگي عضلات معده، حالت تهوع واستفراغ مي شود. چنانچه درمقادير بيشتر وارد شود موجب آنمي و كاهش سطح كلسترول مي گردد.

ما در مورد اثرات زيان آور روي بر انسان درمقادير بالاتر، اطلاعات بيشتري نداريم.

 

موشهاي آزمايشگاهي كه با مقاديرزياد روي تغذيه شده اند، نتايج زير را به ما نشان دادند:

تنفس مقاديرزياد از روي (به شكل گرد و غبار يا فيوم) مي تواند موجب يك بيماري كوتاه مدت خاص با نام «تب دود فلزي»‌ شود.

ما در مورد اثرات زيان آور استنشاق روي در مقادير خيلي بالا ودرازمدت اطلاعات زيادي نداريم.

قراردادن مقدار كمي استات روي و كلريد روي بر پوست بدن خرگوشها، خوكچه هندي و موش موجب حساسيت و خارش و سوزش مي گردد.

احتمالاَ حساسيت پوستي در مورد انسان ها نيز اتفاق مي افتد.

-         نحوه ارتباط روي با عوامل سرطانزا:

اداره بهداشت و استخدام افراد(DHHS)  و آژانس بين الملي تحقيقات سرطان(IARC) روي را جز مواد سرطانزا اعلام نكرده اند.

-         روي چگونه بر سلامتي كودكان اثر مي گذارد:

روي يك عنصر ضروري براي رشد كودكان است. اثرات روي بر كودكان مشابه اثر آن بر بزرگسالان مي باشد.

در مورد حساسيت بيشتر كودكان به روي نسبت به بزرگسالان اطلاعات بيشتري نداريم.

ما نمي دانيم كه ميزان روي اضافي چه اثراتي بر انسان دارد. مطالعه روي حيوانات نشان مي دهد كه سطح بالاي روي باعث كاهش وزن نوزاد حيوانات مي شود.

-         چگونه خانواده ها مي توانند ريسك مواجهه با روي را كاهش دهند؟

  • كودكاني كه درنزديكي محل دفن زباله هاي محتوي روي زندگي مي كنند از طريق تنفش هواي آلوده، نوشيدن آب آلوده، لمس يا خوردن خاك آلوده،‌در معرض مواجهه با روي هستند.
  • به كودكان خود آموزش دهيد كه دستهاي خود را قبل از غذا خوردن مرتباَ بشويند و از خوردن خاك يا فرو بردن دستها در دهان جلوگيري كنند.
  • اگر از دارو يا ويتامينهاي غني شده روي استفاده مي كنيد از اختصامي بودن آن ها مطمئن شويد و آن ها را دور از دسترس كودكان قرار دهيد.

- آيا آزمايش پزشكي كه نشان دهنده تماس با روي مي باشد وجود دارد؟

آزمايشاتي براي اندازه گيري ميزان روي در خون، ادرار، مو، بزاق و سطح بدن وجود دارد.

اين آزمايشات بدليل نياز به تجهيزات خاص، معمولاَ در مطب پزشكان انجام نمي شودند. ميزان بالاي روي در سطح بدن نشان دهنده درصد بالاي مواجهه است. ميزان بالاي روي در خون نشان دهنده مصرف يا مواجهه بالا با روي مي باشد.

آزمايشات اندازه گيري روي در مو اطلاعاتي را در مورد مدت زمان بالاي تماس نشان مي دهد.

با اين حال ارتباط بين سطوح روي در مو و مقدار تماس با روي .چندان واضح نيست.

-آيا سازمان هاي دولتي قوانيني براي حفاظت از سلامتي انسان دارند؟

EPA‌ توصيه مي كند كه آب آشاميدني نبايد بيشتر از 5 ميلي گرم برليتر (5 mg/l) روي داشته باشد.

به منظور حفاظت كارگران، سازمان ايمني و بهداشت شغلي (OSHA) متوسط ميزان گردو غبار و فيومهاي كلريد روي را درحد 1 mg/m^3 و اكسيد روي را درحد 5 mg/m^3  اعلام كرده است.

همچنين سازمان بين المللي ايمني وبهداشت شغلي (NIOSH)  همين استانداردها را براي 10 ساعت كار روزانه و 40 ساعت كار هفتگي بيان نموده است.

منابعي جهت كسب اطلاعات بيشتر:

ATSDR-:

1600 Clifton Road NE, Mailstop F-32

Atlanta GA 30333

Phone:1-888-42-ATSDR

Fax:(770)-488-4178

Email:ATSDR@cdc.gov