|

دانه سويا از گياهان نادري است كه منبع كاملي از پروتئين با كيفيت بالا بوده و داراي حداقل مقدار چربي اشباع است. مصرف آن سبب پيشگيري از سرطان، كاهش كلسترول، جلوگيري از پوكي استخوان و تأخير در بروز يائسگي ميشود.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) واحد علوم پزشكي تهران، بر اساس پژوهشهاي محققان علوم تغذيه، سويا حاوي همه درشت مغذيهاي مورد نياز براي تغذيه خوب، پروتئين كامل، كربوهيدرات و چربي بوده و همچنين داراي ويتامينها و مواد معدني شامل اسيد فوليك، كلسيم، پتاسيم و آهن است.
مطالعات اپيدميولوژيكي بر روي انسان نشان ميدهد كه مصرف حتي يك وعده از غذاهاي سويايي در هر روز ميتواند در مقابل بسياري از انواع سرطانها مثل سرطان ريه، كولون، روده، معده، پروستات و سينه، حفاظت كننده باشد.
جنيستئين موجود در سويا به عنوان يك آنتي استروژن، خطر سرطانهاي مرتبط با هورمون مثل سرطان سينه را كاهش ميدهد. همچنين از فعاليت آنزيمهايي كه سلولهاي نرمال را به سلولهاي سرطاني تبديل ميكنند، جلوگيري ميكند. ضمن آن كه جنيستئين ميتواند با مداخله در فرآيند دستيابي تومورها به مواد مغذي و اكسيژن از رشد آنها ممانعت كند.
بسياري از غذاها كه از نظر پروتئين غني هستند، مقدار كلسترول و چربي اشباع بالايي دارند كه خطر انسداد شرياني را افزايش داده و در نتيجه باعث بيماريها و حملههاي قلبي ميشود. اما غذاهاي سويايي ضمن داشتن پروتئين بالا، چربي اشباع كمتري داشته و كاملاً بدون كلسترول هستند. علاوه بر اين، تحقيقات انجام شده در 30 سال گذشته نشان داد كه مصرف پروتئين سويا به طور انتخابي، كلسترول بد (LDL) خون را كاهش داده و كلسترول خوب (HDL) را حفظ ميكند، به طوري كه مقدار كلسترول نرمال خون افزايش مييابد.
ميليونها نفر از زنان سراسر جهان با شروع دوران يائسگي، تحت درمان جايگزيني استروژن قرار ميگيرند تا از اثرات منفي علائم آن شامل گر گرفتگي، عرق شبانه، بيماريهاي قلبي- عروقي و پوكي استخوان رهايي يابند.
تحقيقات اخير نشان داد كه غذاهاي سويايي قادرند اكثر علائم يائسگي را از بين ببرند. در يك بررسي انجام شده، در زناني كه از غذاهايي سويايي استفاده كردند، گر گرفتگي و عرق شبانه نزديك به 40 درصد كاهش يافت |